Search
  • HR World

Disrupt Corporate Learning

Prenosimo vam kolumnu Nikole Jovanovića, Senior HR Advisora u Tuturutu Consulting, iz prvog broja HR World magazina na temu savremenog korporativnog učenja.


Ima već 20 godina otkako sam počeo aktivno da se bavim korporativnim učenjem. Za to vreme radio sam na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou, u organizacijama iz sva 3 sektora i to od najmanjih lokalnih do ogromnih globalnih sa više stotina hiljada zaposlenih.


Ono što spaja sve ove organizacije je jednaka želja da nađu najbolji i najefikasniji model učenja za svoje zaposlene, nekad zbog produktivnosti, nekad zbog zadovoljstva, nekad prosto iz nužde. Jer obuka zaposlenih, kao i šire gledano upravljanje znanjem je svima potrebno, od perioda uvođenja novozaposlenih u posao, preko ličnog i profesionalnog razvoja tokom karijere, do čuvanja znanja u okviru organizacije kada je zaposleni napusti.


Menjaju se i profesije i radna mesta


Ta potraga je neprestana, to je svima jasno. Poslovi koje obavljamo se menjanju neverovatnom brzinom - i tehnički naša radna mesta i način obavljanja posla, ali i same profesije. Iako, najšire gledano, nema previše zaista novih profesija, jer prodavci, marketari, računovođe, inženjeri itd. neće nestati, način na koji obavljaju te poslove, kao i očekivanja od njih se itekako menjaju. Na primer, prodavci su ne tako davno radili skoro isključivo na osećaj, i njihovi glavni alati bili su šarm i komunikacione veštine. Radili su “na foru”, što se kaže. Danas prodavci moraju da barataju analitikom, finansijama, koriste mašinsko učenje da razumeju ogromne količine podataka kako bi klijentu ponudli pravi proizvod u pravo vreme. A i klijenti postaju sve informisaniji, pa uloga prodavca više nije nužno da bude proaktivan u prodaji, već da zna odgovore na sva pitanja i ume da podrži klijenta u kupovini. Ove promene se sve češće vide, na primer, u bankarstvu, gde je banka sve manje prodavac kredita, a sve više savetnik u upravljanju finansijama.


Pored profesija menja se, kao što spomenuh, i samo radno mesto.

Microsoft je ovih dana objavio da je njihov eksperiment sa uvođenje četvoročasovnog radnog vremena u Japanu u potpunosti uspeo i da je produktivnost porasla za 40%. Ako na ovu informaciju dodamo još i rad od kuće, mobilna radna mesta, fleksibilno radno vreme, VR/AR sastanke i druge formate, dolazim do zaključka da mi uopšte nije jasno kako sam, na početku karijere, prosto išao na posao i tamo bivao 8 sati svakog dana. I šta sam uopšte radio?

Gde je tu učenje?


Ova revolucija radnog mesta i profesija, kao direktna posledica sveopšte digitalne transformacije oko nas, je učinila da sve postane brzo i kratkog daha. Odluke se donose u sekundi, barata se gomilom informacija, očekuje se od zaposlenih da tokom radnog vremena urade mnogo više nego pre 5 ili 10 godina. Takav način poslovanja je, uz društvene mreže i generalno neuporedivo veću mobilnost ljudi, doveo i do potrebe da se korporativno učenje u potpunosti promeni. I još važnije, da se kontinuirano menja i prilagođava zahtevima i potrebama.


Imam tu sreću da veći deo svoje karijere radim u okruženju i sa ljudima koji ovo odlično razumeju i sa kojima imam priliku da eksperimentišem i istražujem. Mnogi trendovi u korporativnom učenju su došli i prošli, neki su bili uspešni a neki ne, i ovom prilikom izdvajam šest koji su, iz mog iskustva i istraživanja, trenutno relevantni, a biće i u narednom periodu.


1. Individualizacija / personalizacija - svi pričaju na ovu temu i slažu se da je važna, ali retko ko zaista nešto i radi. Ovde se misli i na sam sadržaj, ali i na način učenja. Sigurno da nije jednostavno, naročito u velikim korporacijama, ali činjenica je da su zaposleni mnogo više uključeni u proces ako je isti prilagođen njima.


2. Learning Experience (LX) platforme - direktno povezano sa prethodnim trendom - nemojte bacati pare na skupe LMS-ove i e-learning softvere, bolje omogućite vašim zaposlenima pristup LX platformama sa ogromnom količinom sadržaja i AI softverom koji uči njihove navike i interesovanja i stalno im nudi nova znanja.


3. Mikro učenje - za one koji baš nemaju vremena ili misle da im obuke nisu potrebne. Forma može biti audio, video, tekst ili neka akcija (igrica, zadatak, rebus), i šta god da je forma, suština mora uvek biti da zaposleni u manje od 2 minuta dobije zaključak, znanje. Neke kompanije idu toliko u detalje da npr. menadžer dobije, uz kalendarski podsetnik o godišnjem sastanku sa podređenim, i najvažnije delove novih procedura ili benefit mogućnosti za motivaciju zaposlenih i sl.


4. Gejmifikacija učenja - ljudi vole igrice i takmičenja i ako im ponudiš gejmifikovan bilo koji proces, pre će ga raditi nego onaj koji nije gejmifikovan. Isto je i sa učenjem, naročito kada je u pitanju mikro učenje. Gejmifikacija može biti lična (skupljanje poena), timska (takmičenje) ili organizaciona (vidljivost, lični brending). Odlične rezultate daje i učenje kroz igranje specijalizovanih video igrica.


5. Obrnuta učionica - koncept je prost, umesto da zaposleni dođu na obuku da čuju predavače, oni dobiju sve informacije (u formi teksta, videa, e-learninga…) pre najavljene obuke, a tokom tog termina se u stvari diskutuje na tu temu. Na taj način se znanje utvrđuje, nedoumice rešavaju na licu mesta, i ostaje vrlo malo prostora da neko ode sa obuke a da nije naučio najvažnije detalje.


6. Kuratori / dizajneri učenja - kao i kod prodavaca, od HR-a se više ne očekuje da u potpunosti upravlja procesom, već da zna da odgovori na individualne zahteve svojih sve informisanijih i zainteresovanijih klijenata - zaposlenih. Stoga nikad nije bilo važnije da trening menadžeri budu eksperti za dizajn iskustva učenja (i barataju znanjem iz svih 5 prethodnih tačaka), kako bi zaposlenima ponudili najbolji miks raznih vrsta formi učenja, sadržaja i aktivnosti. Zvuči možda jednostavno, naročito ako ste iskusni HR ili trening menadžer, ali je u stvari izuzetno kompleksan i intenzivan posao.


Priključite se Serbian HR Community-u i učestvujte na našim Online događajima svakog petka, ostvarite posebne popuste na HR usluge kompanija u Benefit programu i obezbedite sebi besplatan primerak HR World magazina.

53 views

Ljube Didića 26/1

11000 Beograd, Palilula

Kontaktirajte nas
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon